Implica-te

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a fost înființat de ACDB în 2007 pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Petrești, la câțiva kilometri de Focșani. Centrul, primul autorizat din România, este specializat în tratarea și reabilitarea mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate.

 
 

Despre proiect:

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a fost înființat de ACDB în 2007  pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Petrești, la câțiva kilometri de Focșani. Centrul, primul autorizat din România, este specializat în tratarea și reabilitarea  mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate. 

Până în prezent, peste 350 de animale sălbatice au fost tratate la Centru. Excluzând cauzele naturale, foarte mulți pacienți ajung la centru din cauza accidentelor rutiere, coliziunii cu construcții antropice sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor față de animale.

Actiuni:

  • Furnizarea de tratament medical și de recuperare pentru toate animalele sălbatice care sosesc la Centru; 
  • Asigurarea programelor de reabilitare pentru eliberarea animalelor în sălbăticie.

Rezultate cheie:

Câteva exemple de succes din cadrul Centrului: 

  • Reabilitarea râsului ”Pistrui” – râsul a ajuns la centru în anul 2012 și a fost eliberat în zona montană a Vrancei în luna mai 2013, devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România și primul caz de acest fel pentru care există date de reușită din Europa.
  • Ursul ,,Cinci Picioare” – acesta și-a pierdut un membru după ce a fost accidentat de tren și, după ce a fost tratat în cadrul Centrului, a fost eliberat cu succes într-o arie naturală din județul Harghita.

Obiectivele proiectului:

Diminuarea impactului antropic asupra faunei sălbatice a devenit o necesitate stringentă, în contextul defrișărilor, activităților economice, lărgirii zonelor locuibile în detrimentul habitatului natural al animalelor etc. Conștientizarea rolului omului în salvarea, tratarea și, acolo unde este posibil, reintroducerea animalelor respective în mediul lor propriu este o etapă foarte importantă în refacerea echilibrului de forțe între om și natură. 

Obiectivul Centrului este de a reabilita animalele sălbatice rănite sau bolnave  și de a le elibera  în mediul lor natural. 

Totodată, Centrul își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.

 

ACDB
Str. Ion Creangă, nr.12, Focșani,
jud. Vrancea

Tel: 0337109662
Fax:  033 710 96 62
office@acdb.ro 

© 2016 ACDB Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
Powered by BrandFusion