Implica-te

Ursul brun (Ursus arctos)

Specie strict protejată pe plan național și comunitar, ursul brun reprezintă un simbol al naturii sălbatice din țara noastră și un indicator pentru vitalitatea ecosistemelor naturale care acoperă o mare parte din zona carpatică și subcarpatică. 

Puii de urs se nasc în bârlog în perioada somnului de iarna, în perioada ianuarie-februarie. Nou-născuții cântăresc în jur de 0,5 kg și cresc foarte repede, acumulând până la 70 g pe zi datorită laptelui nutritiv al ursoaicei.

AMENINȚĂRI 

Printre cele mai importante amenințări la adresa populației de urs brun din țara noastră se numără: 

  • Vânătoarea și braconajul;
  • Distrugerea și reducerea habitatelor;
  • Perturbarea zonelor importante pentru reproducere (ex: zone cu bârloguri);
  • Conflictul cu fermierii cauzat de prădarea animalelor domestice sau pagube produse de urs culturilor agricole;
  • Habituarea ursilor prin consumul de deșeuri, problema cauzata de un management defectuos al deșeurilor în habitatele ocupate de urs. 

 

 

CE FACEM 

  • Ne implicăm activ în consolidarea coexistenței om-urs prin găsirea de solutii pentru prevenirea conflictelor; 
  • Facem parte din cadrul Unității Mobile pentru Salvarea Animalelor Sălbatice și participam la acțiuni de eliberare a urșilor prinși în capcane sau de salvare a puilor de urs orfani; 
  • Tratăm și reabilităm urșii răniți sau orfani în cadrul Centrului de Reabilitare a Faunei Sălbatice; 
  • Realizăm studii de teren, pentru a aduna date privind ecologia și etologia speciei urs. De exemplu, monitorizăm bârlogurile de urs, prin sisteme de redare a imaginilor capturate, online, în timp real, în vederea observării comportamentului în timpul somnului de iarnă și pentru a stabili cele mai bune măsuri de conservare ale acestor zone cu bârloguri.

 

ACDB
Str. Ion Creangă, nr.12, Focșani,
jud. Vrancea

Tel: 0337109662
Fax:  033 710 96 62
office@acdb.ro 

© 2016 ACDB Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
Powered by BrandFusion