La Centrul de Reabilitare, animalele rănite ajung din cauza unor situații dramatice care le pun in pericol viața. Medicii veterinari, biologii si voluntarii intră în alertă încercând adesea sa facă miracole: sa refacă capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputata de tren, sa hrănească doi pui orfani de râs, sa hrănească din două în două ore un pui de căprior rătăcit de mamă sau să scoată alicele din aripa unei pasări împușcate. Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice este unul dintre cele mai eficiente locuri autorizate din Romania în care se poate reabilita un animal sălbatic.
În cadrul centrului activează atât personal profesionist (medici veterinari, biologi, specialiști în faună sălbatică, etc.) dar și voluntari implicați în activitățile de administrare zilnică, astfel încât de la o lună la alta reușim să ne îmbunătățim rata de supraviețuire și reabilitare a animalelor sălbatice. Credem cu tărie, că împreună, vom asigura o îmbunătățire a procesului de salvarea a vieții animalelor aflate în pericol!
Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice este autorizat pentru reabilitarea animalelor sălbatice la nivel național. Având însa în vedere procedurile operaționale de intervenție rapida in anumite cazuri grave, timpul de intervenție necesar pentru deplasări pe distante foarte mari constituie un factor de care trebuie ținut cont in asumarea cazului respectiv. In acest context, pentru operativitate, Centrul va asigura cu prioritate intervențiile la nivel regional iar cazurile situate in proximitatea unor Centre de reabilitare situate in alte regiuni ale tarii vor fi direcționate către acestea.
Accesul se face pe Drumul European E85 , pana la sensul giratoriu de la intersecția cu Drumul Județean DJ204E si apoi inca 1Km pe Drumul comunal DC144.
Excluzând cauzele naturale, foarte mulți pacienți ajung la centru din cauza accidentelor rutiere, coliziunii cu structuri antropice sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor față de animale.
Diminuarea impactului antropic asupra faunei sălbatice a devenit o necesitate stringentă, în contextul defrișărilor, activităților economice, expansiunii zonelor locuibile în detrimentul habitatului natural al animalelor etc. Conștientizarea rolului omului în salvarea, tratarea și, acolo unde este posibil, reintroducerea animalelor respective în mediul lor propriu este o etapă foarte importantă în refacerea echilibrului de forțe între om și natură.
Obiectivul centrului este de a reabilita animalele sălbatice rănite sau bolnave și de a le elibera în mediul lor natural. Totodată, centrul își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.
Semne că un animal este bolnav sau rănit:
• Prezintă răni sau sângerări evidente
• Probleme de respirație
• Dificultate în ținerea capului ridicat
• Dificultate sau incapacitate de a sta în picioare
• Probleme de zbor pentru păsări
• Semne de traume neurologice, cum ar fi convulsii sau mersul în cerc
Niciodată să nu vă apropiați de un animal fără consultarea prealabilă a unui specialist în faună sălbatică. Chiar și animalele mici vă pot răni. Dacă ați fost mușcat de un animal sălbatic solicitați imediat asistență medicală.
Cu excepția cazurilor în care primiți alte indicații, iată ce aveți de făcut cât timp așteptați să vină ajutoarele:
• Pune animalul într-o cușcă de transport. Dacă folosești o cutie de carton, fă-i găuri mici pentru a intra aerul (nu în timp ce animalul este în cutie). Căptușiți fundul cutiei cu un prosop (sau alt material textil gros) sau un ziar.
• Purtați mănuși atunci când manipulați animale sălbatice, ele pot transmite boli.
• Țineți animalul liniștit și transportați-l la veterinar sau la cel mai apropiat centru de reabilitare a faunei sălbatice.
• Foarte important este ca pe timpul manipulării și transportului să fie cât mai multă liniște și întuneric. Animalele sunt deja speriate, iar stresul suplimentar le poate agrava condiția medicală.
În satele din vecinătatea centrului, la Biliești si Vânători au fost montate cutii cu un sistem compartimentat, unidirecțional în care pot depune diferite cereale persoanele care vor sa ajute la hrănirea animalelor în dificultate. Dacă ai posibilitatea de a dona o cantitate de cereale sau ori alt tip de hrană pentru animalele sălbatice ( granule concentrate, fructe, lucerna sau fân) te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon 0731471042 sau la email office@acdb.ro și o echipă de la noi va asigura transportul acestora.
Dacă iubești natura și vrei să contribui la salvarea și reabilitarea animalelor sălbatice, atunci ai nimerit la locul potrivit! Vino voluntar la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice ! Locația centrului este Petrești, jud. Vrancea. Pentru înscrieri ne găsiți la numărul de telefon 0731471042 sau la email office@acdb.ro.
Alte modalități de a te implica in salvarea animalelor sălbatice găsești AICI.
La Centrul pentru Reabilitarea Animalelor Sălbatice – ACDB de la Focșani, au ajuns și încă mai sosesc multe animale tare nefericite! Unele supraviețuiesc și suntem …
Ajută-ne și tu să salvăm cât mai multe animale sălbatice! Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a crescut, la fel și numărul cazurilor în care trebuie …
Ziua internațională a diversității biologice a deschis pentru prima dată porțile Centrului de Reabilitare a Faunei Sălbatice – ACDB pentru publicul larg. Cu această ocazie, …
După zeci de ani în care acesta specie nu a mai fost zărită în România, unul dintre puținele exemplare din Europa de vultur pleșuv negru …