Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice ACDB
Zilnic, multe animale sălbatice sunt accidentate si chiar ucise din cauza impactului activităților omenești. O parte dintre aceste animale ajung la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB de la Petrești, intr-un loc in care noi încercam sa le redam viața, integritatea fizica si capacitatea de a fi reintroduse in habitate naturale.

La Centrul de Reabilitare, animalele rănite ajung din cauza unor situații dramatice care le pun in pericol viața. Medicii veterinari, biologii si voluntarii intră în alertă încercând adesea sa facă miracole: sa refacă capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputata de tren, sa hrănească doi pui orfani de râs, sa hrănească din două în două ore un pui de căprior rătăcit de mamă sau să scoată alicele din aripa unei pasări împușcate. Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice este unul dintre cele mai eficiente locuri autorizate din Romania în care se poate reabilita un animal sălbatic.

În cadrul centrului activează atât personal profesionist (medici veterinari, biologi, specialiști în faună sălbatică, etc.) dar și voluntari implicați în activitățile de administrare zilnică, astfel încât de la o lună la alta reușim să ne îmbunătățim rata de supraviețuire și reabilitare a animalelor sălbatice. Credem cu tărie, că împreună, vom asigura o îmbunătățire a procesului de salvarea a vieții animalelor aflate în pericol!

Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice este autorizat pentru reabilitarea animalelor sălbatice la nivel național. Având însa în vedere procedurile operaționale de intervenție rapida in anumite cazuri grave, timpul de intervenție necesar pentru deplasări pe distante foarte mari constituie un factor de care trebuie ținut cont in asumarea cazului respectiv. In acest context, pentru operativitate, Centrul va asigura cu prioritate intervențiile la nivel regional iar cazurile situate in proximitatea unor Centre de reabilitare situate in alte regiuni ale tarii vor fi direcționate către acestea.

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a fost înființat de ACDB în 2007 pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Crângul Petrești, la câțiva kilometri de Focșani. Centrul, primul autorizat din România, este specializat în tratarea și reabilitarea mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate.

Accesul se face pe Drumul European E85 , pana la sensul giratoriu de la intersecția cu Drumul Județean DJ204E si apoi inca 1Km pe Drumul comunal DC144.

OBIECTIVE:

Excluzând cauzele naturale, foarte mulți pacienți ajung la centru din cauza accidentelor rutiere, coliziunii cu structuri antropice sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor față de animale.

Diminuarea impactului antropic asupra faunei sălbatice a devenit o necesitate stringentă, în contextul defrișărilor, activităților economice, expansiunii zonelor locuibile în detrimentul habitatului natural al animalelor etc. Conștientizarea rolului omului în salvarea, tratarea și, acolo unde este posibil, reintroducerea animalelor respective în mediul lor propriu este o etapă foarte importantă în refacerea echilibrului de forțe între om și natură.

Obiectivul centrului este de a reabilita animalele sălbatice rănite sau bolnave și de a le elibera în mediul lor natural. Totodată, centrul își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.

NOUTĂȚI
19 aug. 2022

Un ciuș (Otus scops) cu afecțiuni neurologice, cauzate probabil de o lovitură, trebuie hrănit cu penseta ca să supraviețuiască. Este cea mai mică răpitoare de la noi este insectivoră și

31 mai 2021

O familie de lebede formată din doi adulți și șase pui mici și nezburători, a fost văzută de șoferi pe mijlocul drumului care leagă orașul Focșani de comuna Suraia. Pentru

17 apr. 2021

Voluntarii sunt super oameni! Dacă ai spirit civic, îți pasă de soarta animalelor sălbatice din România, vrei să înveți despre ce înseamnă să reabilitezi un animal sălbatic și tot procesul

16 mart. 2021

Serviciul de urgentă 122 a solicitat echipa Centrului pentru Salvarea și Reabilitarea Animalelor Sălbatice – ACDB pentru a salva un bursuc căzut într-un bazin de beton la Panciu, județul Vrancea.

15 feb. 2021

Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice de la Focșani a fost înființat acum 14 ani și are capacitatea de a primi sub îngrijire orice fel de animal sălbatic aflat în

20 ian. 2021

Avicola Focsani sprijină Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice donând carne tocată din pui pentru pacienții carnivori din Spitalul nostru. Suntem foarte fericiți de răspunsul pozitiv și de implicarea agenților economici