Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice ACDB
Zilnic, multe animale sălbatice sunt accidentate si chiar ucise din cauza impactului activităților omenești. O parte dintre aceste animale ajung la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB de la Petrești, intr-un loc in care noi încercam sa le redam viața, integritatea fizica si capacitatea de a fi reintroduse in habitate naturale.

La Centrul de Reabilitare, animalele rănite ajung din cauza unor situații dramatice care le pun in pericol viața. Medicii veterinari, biologii si voluntarii intră în alertă încercând adesea sa facă miracole: sa refacă capacitatea locomotorie a unui pui de urs cu laba amputata de tren, sa hrănească doi pui orfani de râs, sa hrănească din două în două ore un pui de căprior rătăcit de mamă sau să scoată alicele din aripa unei pasări împușcate. Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice este unul dintre cele mai eficiente locuri autorizate din Romania în care se poate reabilita un animal sălbatic.

În cadrul centrului activează atât personal profesionist (medici veterinari, biologi, specialiști în faună sălbatică, etc.) dar și voluntari implicați în activitățile de administrare zilnică, astfel încât de la o lună la alta reușim să ne îmbunătățim rata de supraviețuire și reabilitare a animalelor sălbatice. Credem cu tărie, că împreună, vom asigura o îmbunătățire a procesului de salvarea a vieții animalelor aflate în pericol!

Centrul de Reabilitare a Faunei Sălbatice este autorizat pentru reabilitarea animalelor sălbatice la nivel național. Având însa în vedere procedurile operaționale de intervenție rapida in anumite cazuri grave, timpul de intervenție necesar pentru deplasări pe distante foarte mari constituie un factor de care trebuie ținut cont in asumarea cazului respectiv. In acest context, pentru operativitate, Centrul va asigura cu prioritate intervențiile la nivel regional iar cazurile situate in proximitatea unor Centre de reabilitare situate in alte regiuni ale tarii vor fi direcționate către acestea.

Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice a fost înființat de ACDB în 2007 pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Crângul Petrești, la câțiva kilometri de Focșani. Centrul, primul autorizat din România, este specializat în tratarea și reabilitarea mai multor specii de animale sălbatice aflate în dificultate.

Accesul se face pe Drumul European E85 , pana la sensul giratoriu de la intersecția cu Drumul Județean DJ204E si apoi inca 1Km pe Drumul comunal DC144.

OBIECTIVE:

Excluzând cauzele naturale, foarte mulți pacienți ajung la centru din cauza accidentelor rutiere, coliziunii cu structuri antropice sau din cauza unor acte de cruzime ale oamenilor față de animale.

Diminuarea impactului antropic asupra faunei sălbatice a devenit o necesitate stringentă, în contextul defrișărilor, activităților economice, expansiunii zonelor locuibile în detrimentul habitatului natural al animalelor etc. Conștientizarea rolului omului în salvarea, tratarea și, acolo unde este posibil, reintroducerea animalelor respective în mediul lor propriu este o etapă foarte importantă în refacerea echilibrului de forțe între om și natură.

Obiectivul centrului este de a reabilita animalele sălbatice rănite sau bolnave și de a le elibera în mediul lor natural. Totodată, centrul își propune să contibuie la educarea publicului larg în ceea ce privește modul în care trebuie acționat atunci când găsim animale sălbatice aflate în dificultate.

NOUTĂȚI
27 apr. 2024

Vidra orfană a fost găsită la Horezu de către un om cu suflet mare. Am constat că această a rămas orfană din cauza furtunilor puternice, astfel vidra a fost preluată

8 apr. 2024

Două dintre cele trei pisici săbatice (Felis silvestris) au fost descoperite de turiști pe marginea unui traseu din apropierea localității Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș. Inițial, aceștia au

2 apr. 2024

În fiecare an pe data de 1 Aprilie se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor care subliniază rolul esențial al păsărilor în echilibrul ecosistemelor. ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) contribuie

2 mai 2023

Niște turiști găsesc pe marginea unui traseu de lângă Sâmbata de Sus, în zona munților Făgăraș, doi pui de pisică miorlăitori, uzi și înfrigurați. Nu-i lasă inima să plece abandonându-i,

24 apr. 2023

𝑁𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑑𝑎̆𝑚 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎.🕊️ 𝐴𝑐𝑢𝑚, 𝑠̦𝑎𝑝𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑏𝑒𝑟𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑔𝑟𝑖𝑗𝑖𝑡𝑒 𝑙𝑎 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑅𝑒𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐹𝑎𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑆𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒 – 𝐴𝐶𝐷𝐵 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑒𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆

30 dec. 2022

În urmă cu două săptămâni am preluat din curtea unui localnic din Focșani un exemplar de lebădă de vară (Cygnus olor). Aceasta a fost dusă direct la medicul nostru veterinar