Povești de succes

CÂTEVA DINTRE POVEȘTILE DE SUCCES

Lanțul si hamul gros l-au țintuit multe zile de stâlpul unui șopron însorit. Soarele l-a ars, copiii din sat l-au chinuit din curiozitate, iar frica il făcea sa stea ore in sir cu capul plecat, fara speranța ca va mai vedea vreodată pădurea. Așa l-am găsit noi pe acest mic pui de urs, așa l-am preluat si îngrijit la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la Focșani pentru a-i reda sănătatea si demnitatea de simbol al munților Carpați.
Un pui de jder, îngrijit anterior de colegii de la Fundaţia Visul Luanei, a intrat la noi într-un program de reabilitare și fost să eliberat în mediul natural în momentul în care a fost capabil să se descurce singur. Povestea lui este una destul de tristă, fiind găsit într-o pungă pe marginea unei șosele, împreună cu un alt pui de jder care din păcate nu a supraviețuit.
Păsări, de toate felurile de la sticleti până la vulturi plesuvi și de la berze până la ochioșii ciufi de pădure! Aceste animale îngroasă zilnic rândurile pacienților ingrijiți la noi! Mulți sunt pui orfani, căzuți din cuiburi, dar avem si multe păsări electrocutate pe linii de current sau care au suferit coliziuni cu mașini. Toate găsesc la noi adăpost, liniște și hrană.
Doi pui orfani de râs s-au întors in habitate naturale după o reabilitare adecvată în lungul a doi ani. Celor două exemplare de râs (Tihuța și Fulger) au fost eliberate în Munții Vrancei purtând câte un colar cu transmitere satelitară pentru a ne dezvălui, zilnic, poziția acestora și cât de mult se mișcă în habitatele naturale.
Vidra Lenon, un pui despărțit brutal de părinti, a fost crescut de noi, abordându-se tehnici de reabilitare inovative prin reconstrucția in captivitate a unor spatii ambientale similare celor din natura!
Reabilitarea râsului ”Pistrui” – râsul a ajuns la centru și a fost eliberat în zona montană a Vrancei , devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România și primul caz de acest fel pentru care există date de reușită din Europa.
Căprioarele și cerbii sunt clienții frecvenți ai Centrului! Nu este lună întreagă să nu avem un nou pacient rumegător! Din fericire, au un spațiu foarte generos și bine adăpostit sub copaci umbroși, iar noi le asigurăm tratament și hrană.
Un pui de urs orfan a ajuns prin grija Ocolului Silvic Naruja si a celor de la Asociația club sportiv echitatie caballus din Naruja la noi la Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice din Vrancea. După o scurtă vizită prin cabinetul veterinarului si o noapte de odihnă a fost transferat la Centrul pentru pui de urși orfani de la Bălan. Acolo a învățat până la vârsta de 2 ani cum trebuie sa se descurce si apoi a fost relocat in pădurile din Munții Vrancei.
Un pacient plin de energie! Este vorba despre o vulpiță crescută într-un apartament din Focșani. Putem să dăm acest caz ca și exemplu negativ, o situație des întâlnită în care, deși există cele mai bune intenții din partea persoanelor care preiau animalul din natură, lipsa unor cunoștințe despre dieta animalului poate duce la diferite afecțiuni, vulpița noastră ajungând la centru cu o formă ușoară de rahitism.
Un nou pacient al Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB a trecut cu bine procesul de îngrijire si reabilitare. Sosita la noi epuizata si rănită, aceasta tânără lebădă de vară se bucură acum de libertate in compania suratelor gâgâitoare de pe lacul de la Ciușlea.
NOUTĂȚI
30 dec. 2022

În urmă cu două săptămâni am preluat din curtea unui localnic din Focșani un exemplar de lebădă de vară (Cygnus olor). Aceasta a fost dusă direct la medicul nostru veterinar

15 dec. 2022

Am fost foarte bucuroși să primim în vizită la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB de la Focșani, un grup de studenți de la Facultatea de Medicină Veterinară din

1 nov. 2022

Colegii noștri de la Centrul Regional de Ecologie Bacău, ne-au adus săptămâna trecută un exemplar de lebădă de vară (Cygnus olor), incapabil să zboare în urma unei coliziuni. După ce

1 nov. 2022

Radu Păltineanu este printre puținii aventurieri, ce se dedică explorării celor mai sălbatice colțuri ale Terrei prin mijloace non-motorizate, fie pe bicicletă, pe jos, în caiac/canoe sau pe schiuri. Radu

19 aug. 2022

Un ciuș (Otus scops) cu afecțiuni neurologice, cauzate probabil de o lovitură, trebuie hrănit cu penseta ca să supraviețuiască. Este cea mai mică răpitoare de la noi este insectivoră și

31 mai 2021

O familie de lebede formată din doi adulți și șase pui mici și nezburători, a fost văzută de șoferi pe mijlocul drumului care leagă orașul Focșani de comuna Suraia. Pentru