Povești de succes

CÂTEVA DINTRE POVEȘTILE DE SUCCES

Lanțul si hamul gros l-au țintuit multe zile de stâlpul unui șopron însorit. Soarele l-a ars, copiii din sat l-au chinuit din curiozitate, iar frica il făcea sa stea ore in sir cu capul plecat, fara speranța ca va mai vedea vreodată pădurea. Așa l-am găsit noi pe acest mic pui de urs, așa l-am preluat si îngrijit la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice de la Focșani pentru a-i reda sănătatea si demnitatea de simbol al munților Carpați.
Un pui de jder, îngrijit anterior de colegii de la Fundaţia Visul Luanei, a intrat la noi într-un program de reabilitare și fost să eliberat în mediul natural în momentul în care a fost capabil să se descurce singur. Povestea lui este una destul de tristă, fiind găsit într-o pungă pe marginea unei șosele, împreună cu un alt pui de jder care din păcate nu a supraviețuit.
Păsări, de toate felurile de la sticleti până la vulturi plesuvi și de la berze până la ochioșii ciufi de pădure! Aceste animale îngroasă zilnic rândurile pacienților ingrijiți la noi! Mulți sunt pui orfani, căzuți din cuiburi, dar avem si multe păsări electrocutate pe linii de current sau care au suferit coliziuni cu mașini. Toate găsesc la noi adăpost, liniște și hrană.
Doi pui orfani de râs s-au întors in habitate naturale după o reabilitare adecvată în lungul a doi ani. Celor două exemplare de râs (Tihuța și Fulger) au fost eliberate în Munții Vrancei purtând câte un colar cu transmitere satelitară pentru a ne dezvălui, zilnic, poziția acestora și cât de mult se mișcă în habitatele naturale.
Vidra Lenon, un pui despărțit brutal de părinti, a fost crescut de noi, abordându-se tehnici de reabilitare inovative prin reconstrucția in captivitate a unor spatii ambientale similare celor din natura!
Reabilitarea râsului ”Pistrui” – râsul a ajuns la centru și a fost eliberat în zona montană a Vrancei , devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România și primul caz de acest fel pentru care există date de reușită din Europa.
Căprioarele și cerbii sunt clienții frecvenți ai Centrului! Nu este lună întreagă să nu avem un nou pacient rumegător! Din fericire, au un spațiu foarte generos și bine adăpostit sub copaci umbroși, iar noi le asigurăm tratament și hrană.
Un pui de urs orfan a ajuns prin grija Ocolului Silvic Naruja si a celor de la Asociația club sportiv echitatie caballus din Naruja la noi la Centrul pentru reabilitarea faunei sălbatice din Vrancea. După o scurtă vizită prin cabinetul veterinarului si o noapte de odihnă a fost transferat la Centrul pentru pui de urși orfani de la Bălan. Acolo a învățat până la vârsta de 2 ani cum trebuie sa se descurce si apoi a fost relocat in pădurile din Munții Vrancei.
Un pacient plin de energie! Este vorba despre o vulpiță crescută într-un apartament din Focșani. Putem să dăm acest caz ca și exemplu negativ, o situație des întâlnită în care, deși există cele mai bune intenții din partea persoanelor care preiau animalul din natură, lipsa unor cunoștințe despre dieta animalului poate duce la diferite afecțiuni, vulpița noastră ajungând la centru cu o formă ușoară de rahitism.
Un nou pacient al Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB a trecut cu bine procesul de îngrijire si reabilitare. Sosita la noi epuizata si rănită, aceasta tânără lebădă de vară se bucură acum de libertate in compania suratelor gâgâitoare de pe lacul de la Ciușlea.
NOUTĂȚI
27 apr. 2024

Vidra orfană a fost găsită la Horezu de către un om cu suflet mare. Am constat că această a rămas orfană din cauza furtunilor puternice, astfel vidra a fost preluată

8 apr. 2024

Două dintre cele trei pisici săbatice (Felis silvestris) au fost descoperite de turiști pe marginea unui traseu din apropierea localității Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș. Inițial, aceștia au

2 apr. 2024

În fiecare an pe data de 1 Aprilie se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor care subliniază rolul esențial al păsărilor în echilibrul ecosistemelor. ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) contribuie

2 mai 2023

Niște turiști găsesc pe marginea unui traseu de lângă Sâmbata de Sus, în zona munților Făgăraș, doi pui de pisică miorlăitori, uzi și înfrigurați. Nu-i lasă inima să plece abandonându-i,

24 apr. 2023

𝑁𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑑𝑎̆𝑚 𝑎𝑛𝑖𝑚𝑎𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒 𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎.🕊️ 𝐴𝑐𝑢𝑚, 𝑠̦𝑎𝑝𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑏𝑒𝑟𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑖̂𝑛𝑔𝑟𝑖𝑗𝑖𝑡𝑒 𝑙𝑎 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢𝑙 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑅𝑒𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐹𝑎𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑆𝑎̆𝑙𝑏𝑎𝑡𝑖𝑐𝑒 – 𝐴𝐶𝐷𝐵 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑒𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆

30 dec. 2022

În urmă cu două săptămâni am preluat din curtea unui localnic din Focșani un exemplar de lebădă de vară (Cygnus olor). Aceasta a fost dusă direct la medicul nostru veterinar