Urs accidentat tratat la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB
Data: 15 nov. 2016

Pe 28 octombrie, Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB a preluat un urs în vârstă de trei ani, rănit grav într-un accident rutier care a avut loc în comuna Tulnici din județul Vrancea, pe drumul naţional 2D.

Echipa ACDB a fost contactată de către administrația Parcului Natural Putna Vrancea pentru a tranchiliza animalul și a-l prelua în scopul asigurării unor investigații medicale detaliate și a tratamentului necesar. (vezi video)

Ajuns la centrul ACDB, ursul a primit toate îngrijirile necesare, i s-au făcut analize, iar în urma investigațiilor medicale realizate au fost constatate o rană deschisă în zona pieptului și existența unei fracturi de femur la unul dintre membre.

„Mai întâi, am făcut o radiografie, am încercat să cuprindem tot scheletul animalului, să vedem dacă mai are şi alte leziuni. Am descoperit o fractură de femur şi cu o plăcuţă am reuşit să o fixăm”, a declarat Borka-Vitalis Levente, medic veterinar.

Intervenția medicală a fost dificilă, realizată de medicii veterinari Vitalis Levente Borka de la Vets 4 Wild, George Vlad și cu sprijinul Lydiei Tot de la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB. Intervenția a presupus fixarea fracturii de femur prin montarea unei plăcuțe și suturarea plăgii de la nivelul pieptului.

„Va avea nevoie de tratamente postoperatorii, antibiotice și calmante foarte puternice, care să-l ţină departe de durere, astfel încât să fie cooperant, să stea liniștit și sudura pe os să se producă aşa cum trebuie”, a declarat George Vlad, medic veterinar.

Chiar dacă operația a reușit și osul rupt se va reface, medicii spun că perioada dificilă abia de acum începe. Următoarele zile sunt decisive pentru el, de aceea ursul va fi monitorizat permanent.

„Operaţia a fost un succes, dar partea grea de acum încolo va veni pentru că e nevoie ca animalul să aibă o rezistență fizică care să-l ajute în perioada de recuperare”, a declarat Matei Dragomir, coordonator al Centrului de Reabilitare a Faunei Sălbatice – ACDB.

Despre Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB

ACDB a început să desfășoare activități pentru salvarea animalelor sălbatice aflate în dificultate încă din 2004. În 2007, ACDB a înființat Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, pe amplasamentul fostei grădini zoologice de la Petrești, la câțiva kilometri de Focșani.

Până în prezent, peste 350 de animale sălbatice au fost tratate la Centru, fiecare pacient avand câte o poveste aparte.

Un caz impresionat este cel al puiului de urs botezat „Cinci picioare”. Acesta a suferit un accident grav în urma căruia și-a pierdut unul dintre membre. Ursulețul a ajuns la centrul nostru în stare gravă, iar aici a beneficiat de tratament și îngrijire specială. Cu doar trei membre, dar energie de parcă ar fi avut cinci, ursulețul s-a recuperat foarte bine în urma intervențiilor medicale și a îngrijirilor, fiind reabilitat cu succes și eliberat în natură.

NOUTĂȚI
16 iul. 2024

„Sălbăticia este o necesitate. Trebuie să existe locuri în care ființele umane să-și satisfacă sufletele.” John Muir În 2023 ne-am implicat în mod constant în activități de protejare a biodiversității

15 iul. 2024

Această postare nu este despre animale așa cum v-am obișnuit ci despre falimentul moral și profesional pe care îl trăim! Un moment tragic. Încă unul și probabil nu ultimul în

21 mai 2024

Iluminatul artificial pe timp de noapte este la modă și a fost intensificat considerabil în ultimii ani. În timp ce aceste lumini ajută la crearea unei atmosfere prietenoase în grădini

27 apr. 2024

Vidra orfană a fost găsită la Horezu de către un om cu suflet mare. Am constat că această a rămas orfană din cauza furtunilor puternice, astfel vidra a fost preluată

8 apr. 2024

Două dintre cele trei pisici săbatice (Felis silvestris) au fost descoperite de turiști pe marginea unui traseu din apropierea localității Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș. Inițial, aceștia au

2 apr. 2024

În fiecare an pe data de 1 Aprilie se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor care subliniază rolul esențial al păsărilor în echilibrul ecosistemelor. ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) contribuie