„Ursul, simbol al sălbăticiei” – inițiativă de promovare a valorii ursului brun
Data: 13 apr. 2016

ACDB, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, va realiza albumul monografic „Ursul, simbol al sălbăticiei”, un instrument de educare și conștientizare despre însemnătatea ursului brun, de-a lungul timpului, în țara noastră.

ACDB, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, va realiza albumul monografic „Ursul, simbol al sălbăticiei”, un instrument de educare și conștientizare despre însemnătatea ursului brun, de-a lungul timpului, în țara noastră.

Primele imagini care vor sta la baza realizării albumului monografic vor fi colectate în perioada 14–17 aprilie 2016, în aria carpatică a județelor Vrancea și Covasna, în cadrul unui workshop de fotografie, la care vor participa fotografi consacrați din cadrul programelor naționale Romania Student Tour și Fotogeografica, alături de specialiști cu expertiză în domeniu.

Albumul „Ursul, simbol al sălbăticiei” va fi prezentat la diverse manifestări naţionale şi internaţionale privind conservarea și protecția mediului înconjurător. Totodata, vor fi organizate în mai multe orase din țară dezbateri și expoziții de fotografie pe tema „Ursul, simbol al sălbăticiei”.

Despre urs

Specie strict protejată pe plan național și comunitar, ursul brun reprezintă pentru România o emblemă pentru vitalitatea ecosistemelor naturale care acoperă o mare parte din zona carpatică și subcarpatică. Suprapunerea teritoriilor utilizate de urs cu zone antropizate a dus la aparitia unor situații conflictuale în urma cărora ursul a devenit, uneori, o specie mai puțin dorită în vecinatea așezărilor umane.

Prin initiativa „Ursul, simbol al sălbăticiei”, pentru a crea o atitudine pozitivă față de urs, se dorește promovarea speciei drept element cheie în menținerea stabilității ecosistemelor naturale și, în același timp, drept simbol al naturii sălbatice care încă poate fi găsită în Carpați.

Ce face ACDB pentru conservarea ursului brun

Ursul brun este o specie prioritară pentru ACDB, organizația având o experiența de peste 10 ani în derularea de acțiuni de conservare a speciei. De exemplu, ACDB a fost partner al proiectului LIFEURSUS, proiect ce a avut ca scop conservarea celui mai reprezentativ eșantion al populației de urs brun din România, prin implementarea celor mai bune practici și acțiuni demonstrative în zona central-estică a Carpaților Orientali.

ACDB face parte, totodată, din cadrul Unității Mobile pentru Salvarea Animalelor Sălbatice și participa la acțiuni de eliberare a urșilor prinși în capcane sau de salvare a puilor de urs orfani. Urșii răniți sau orfani sunt tratați si reabilitați în cadrul CZITAS (Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice), centru coordonat de ACDB.

Organizația realizează și studii de teren, pentru a aduna date privind ecologia și etologia speciei urs. De exemplu, ACDB monitorizează bârlogurile de urs, prin sisteme de redare a imaginilor capturate, online, în timp real, în vederea observării comportamentului în timpul somnului de iarnă și pentru a stabili cele mai bune măsuri de conservare ale acestor zone cu bârloguri.

NOUTĂȚI
31 iul. 2024

Eliberarea animalelor sălbatice în arealul lor este o experiență emoțională atât pentru cei care au grijă de ele, cât și pentru privitori. Gândiți-vă la bucuria și libertatea pe care o

16 iul. 2024

„Sălbăticia este o necesitate. Trebuie să existe locuri în care ființele umane să-și satisfacă sufletele.” John Muir În 2023 ne-am implicat în mod constant în activități de protejare a biodiversității

15 iul. 2024

Această postare nu este despre animale așa cum v-am obișnuit ci despre falimentul moral și profesional pe care îl trăim! Un moment tragic. Încă unul și probabil nu ultimul în

21 mai 2024

Iluminatul artificial pe timp de noapte este la modă și a fost intensificat considerabil în ultimii ani. În timp ce aceste lumini ajută la crearea unei atmosfere prietenoase în grădini

27 apr. 2024

Vidra orfană a fost găsită la Horezu de către un om cu suflet mare. Am constat că această a rămas orfană din cauza furtunilor puternice, astfel vidra a fost preluată

8 apr. 2024

Două dintre cele trei pisici săbatice (Felis silvestris) au fost descoperite de turiști pe marginea unui traseu din apropierea localității Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș. Inițial, aceștia au