Apele Noastre, Viitorul Nostru: Campanie de Curățare a Plasticului din Apele României
Durata de implementare: Mai 2025 – Ianuarie 2026
DESPRE PROIECT

Scopul proiectului "Apele Noastre, Viitorul Nostru" este să contribuie la reducerea poluării cu plastic din cele 14 bazine hidrografice majore ale României. Acesta își propune să creeze un impact semnificativ prin intervenții comunitare și să sensibilizeze publicul cu privire la efectele nocive ale plasticului asupra mediului.

Proiectul urmărește să inspire și să echipeze elevii și profesorii cu cunoștințele, resursele și motivația necesare pentru a deveni agenți activi ai schimbării în comunitățile lor. Mai mult decât atât, se pune accent pe relevarea dimensiunii poluării cu microplastic și a efectelor sale asupra biodiversității, analizate prin prisma unui prădător de top, vidra.

Printre obiectivele cheie se numără identificarea și cartografierea zonelor cu acumulări masive de deșeuri din apele României, urmate de colaborarea cu autoritățile competente pentru curățarea acestora, contribuind astfel la un viitor mai curat și mai sustenabil.

FINANȚATOR
OBIECTIVE
1. Educație și Conștientizare
Organizarea de campanii de educare și conștientizare în 14 unități de învățământ (Școli Ambasador - Cu Apele Curate) pentru reducerea deșeurilor de plastic ajunse în natură. Aceste campanii vor include intervenții comunitare pentru ape curate, utilizând metoda design thinking.
2. Analiza Impactului Microplasticului
Investigarea impactului microplasticului asupra faunei acvatice, prin colectarea și analiza probelor de la vidre din cele 14 bazine hidrografice majore din România.
3. Cartarea și Îndepărtarea Deșeurilor
Cartarea și semnalarea zonelor cu acumulări mari de deșeuri și colaborarea cu autoritățile locale pentru îndepărtarea acestora în toate cele 14 bazine hidrografice majore din România.
ACTIVITĂȚI
Educație și Conștientizare

În cadrul programului Școli Ambasador - Cu Apele Curate, vom lucra cu 14 școli pentru a reduce poluarea cu plastic în natură. Campaniile includ intervenții comunitare inovatoare bazate pe metoda design thinking, unde elevii și profesorii:

• adoptă bune practici, precum utilizarea sticlelor reutilizabile, reciclarea și reducerea consumului.

• derulează activități de igienizare, create și documentate în videoclipuri, în cinci pași:

- empatizează: Descoperă cum este afectat bazinul hidrografic de poluarea cu plastic.

- imaginează: Dezvoltă planuri comunitare de acțiune pentru reducerea plasticului.

- acționează: Pune în aplicare soluțiile, inclusiv prin acțiuni de curățare.

- reflectează: Analizează rezultatele și stabilește pași suplimentari.

- comunică: Prezintă soluțiile comunității, organizează evenimente de conștientizare și creează un colț expozițional în școală.

• organizează workshop-uri educaționale create de elevi pentru colegii lor și distribuite pe rețelele sociale. Dobândirea titlului de Școală Ambasador va fi sărbătorită cu mascote speciale (vidre) și plachete.

Analiza Impactului Microplasticului

Vom desfășura prima cercetare ecotoxicologică de acest tip din regiune, investigând contaminarea cu microplastic la vidre – prădători de top care oferă informații valoroase despre ecosistemele acvatice. Analiza se va realiza utilizând metode non-invazive și standarde europene, prin colectarea de probe de fecale de vidră din cele 14 bazine hidrografice majore.

Aceste date vor contribui la sprijinirea obiectivelor UE privind poluarea zero și vor fundamenta noi strategii pentru protejarea mediului și sănătății.

Cartarea și Îndepărtarea Deșeurilor

Deșeurilor Echipele noastre vor explora apele României pe jos, din caiac sau cu drona pentru a identifica acumulările de deșeuri.

Zonele afectate vor fi semnalate autorităților locale pentru a asigura curățarea lor eficientă, oferind astfel un mediu mai curat pentru toți.

Proiectul "Apele Noastre, Viitorul Nostru" face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare.
#fărăplastic

Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Programul de granturi face parte din inițiativa „Cu Apele Curate”, susținută de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte.

Această strategie urmărește renunțarea la folosirea plasticului de fiecare dată când acest lucru este posibil și sustenabil, crearea produselor care pot fi reciclate, închizind astfel circuitul acestora, colectarea, sortarea și reciclarea, dar și creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl au deșeurile de plastic în natură. Astfel, gândind global și acționând local, Lidl România răspunde constant provocărilor aduse de problema plasticului.

Toate măsurile implementate de Lidl România în ceea ce privește protejarea mediului și combaterea poluării cu plastic sunt disponibile în rapoartele de sustenabilitate publicate de companie pe www.corporate.lidl.ro.

NOUTĂȚI
5 mai 2025

Ne bucurăm să vă anunțăm demararea proiectului „Apele Noastre, Viitorul Nostru: Campanie de Curățare a Plasticului din Apele României”, o inițiativă menită să protejeze biodiversitatea și să reducă poluarea cu